Αγαπητοί μου αδελφοί,

Στην σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Απόστολος Ματθαίος μας αναφέρει τα εξής: «Όταν προχώρησε πιο πέρα ο Ιησούς τον ακολούθησαν δύο τυφλοί, που φώναζαν κι έλεγαν: «Σπλαχνίσου μας, Υιέ του Δαβίδ!» Κι όταν έφτασε στο σπίτι, πήγαν κοντά του οι τυφλοί, και ο Ιησούς τους λέει: «Πιστεύετε πως μπορώ να το κάνω αυτό;» Του λένε: «Ναι, Κύριε». Τότε άγγιξε τα μάτια τους και είπε: «Όπως το πιστεύετε να σας γίνει». Κι ανοίχτηκαν τα μάτια τους. Τότε ο Ιησούς πρόσταξε λέγοντας: «Προσέξτε να μην το μάθει κανένας». Αυτοί όμως, μόλις βγήκαν έξω, διέδωσαν τη φήμη του σε όλη την περιοχή εκείνη. Ενώ έβγαιναν έξω οι δύο τυφλοί, του έφεραν έναν κωφάλαλο δαιμονισμένο. Μόλις έδιωξε το δαιμόνιο, μίλησε ο κωφάλαλος. Κι ο κόσμος θαύμασε και είπε: «Ποτέ ως τώρα δεν είδαν οι Ισραηλίτες τέτοια πράγματα!» Οι Φαρισαίοι όμως έλεγαν: «Με τη δύναμη του άρχοντα των δαιμόνων διώχνει τα δαιμόνια». Ο Ιησούς περιόδευε σε όλες τις πόλεις και στα χωριά, δίδασκε στις συναγωγές τους, κήρυττε το χαρμόσυνο μήνυμα για τον ερχομό της βασιλείας του Θεού και γιάτρευε κάθε ασθένεια και κάθε αδυναμία στο λαό».

Αδελφοί μου ο Σωτήρας Χριστός   ανοίγει   τους   οφθαλμούς των ανθρώπων  για  να μπορέσουν να διακρίνουν το Φως της Θεότητος Του, για να βρουν τον δρόμο και να Τον ακολουθήσουν. Όμως δυστυχώς, όπως οι Φαρισαίοι, πολλοί άνθρωποι μολονότι έχουν το σωματικό φως, δεν μπορούν οι οφθαλμοί τους να αντικρύσουν του Φως του Προσώπου του Χριστού. Και για αυτό πολλές φορές προσπαθούμε να συμμορφωθούμε  με τις εντολές του Θεού, όμως ο Χριστός δεν ζητά συμμόρφωση, αλλά έχυσε το Πανάγιο Αίμα Του πάνω στον Σταυρό, παίρνοντας στους ώμους Του τις αμαρτίες όλων μας, για να μας δείξει τον δρόμο που οδηγεί στην μεταμόρφωσή μας χαρίζοντας μας την αιώνια ζωή.

Οι Φαρισαίοι συνειδητά επέλεξαν να παραμείνουν στο σκοτάδι, διότι το Φως του Χριστού, ξεσκέπαζε την γύμνια τους και φανέρωνε τις δυσάρεστες πτυχές της ζωής τους. Το οδυνηρό για την δική μας εποχή είναι η συνειδητή από  εμάς  τώρα  πια,  και  όχι  από  τους  Φαρισαίους  επιλογή  αυτού  του σκοταδιού, της πνευματικής και ψυχικής τύφλωσης, ας παρακαλέσουμε τον Χριστό να ανοίξει και τα δικά μας πνευματικά και ψυχικά μάτια, να φωτίσει και το δικό μας σκοτάδι λέγοντας Του « ελέησον ημάς, υιέ Δαυΐδ.»

Με πατρικές ευχές

Ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.

Comments are closed.