Β’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 17/03/2019

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ & ΠΡΕΒΕΖΗΣ

Β’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Το εσπέρας της Κυριακής της Ορθοδοξίας, 17 Μαρτίου ε.έ. ώρα 7μ.μ., στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πρεβέζης (Παναγίας τῶν Ξένων), τελέσθηκε ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας  κ. Χρυσοστόμου.

Στον  Εσπερινό μίλησε ο πρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Τσούρτης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ράχης Άρτης, με θέμα: «Σαρακοστή, θεατής ή αθλητής ;».

Στην ομιλία του ο π. Κωνσταντίνος μεταξύ άλλων είπε: «…Ο κόσμος συνδέει την Σαρακοστή με την νηστεία. Όμως, ο  Χριστός είπε και κάτι άλλο. Σαρακοστή  δεν είναι μόνο η νηστεία. Είναι και η ελεημοσύνη, είναι και η μετάνοια, είναι και η ομολογία της πίστεως. Έχει σημασία η μετάνοια και η ομολογία πίστεως. Ο ληστής πάνω στον σταυρό,  με την μετάνοια και την ομολογία του την τελευταία στιγμή, κέρδισε τον Παράδεισο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Νηστεία, συγχώρεση, ελεημοσύνη, αλληλεγγύη, μετάνοια είναι βασικά στοιχεῖα της Σαρακοστής. Αντίπαλος σ̉ αυτόν τον αγώνα είναι πρώτον ο εαυτός μας, το εγώ μας, που πρέπει να χαμηλώσει. Όσο χαμηλώνει το εγώ μας, τόσο εμείς ανεβαίνουμε ψηλά. Ο άλλος αντίπαλος είναι ο διάβολος. Για να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμ,ε ας θυμηθούμε τα λόγια του Κυρίου στον κήπο της Γεσθημανή «αγρυπνείτε και προσεύχεσθε για να μην σας νικήσει ο πειρασμός».

Και συνοψίζοντας είπε: «Σαρακοστή είναι, προσευχή, αγρυπνία, μετάνοια. Είναι ο συνάνθρωπος, είναι η αγάπη, είναι η προσπάθεια να φθάσουμε στον Χριστό. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη Σαρακοστή, χωρίς το άθλημα της αγάπης. Όλα τα παραπάνω έχουν αξία, όταν έχουν το ένδυμα της αγάπης…»  

 Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή για τον μεστό και ζωντανό λόγο του και ευχήθηκε με υγεία να διέλθουμε το υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Comments are closed.