ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

 

Στήν κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως την 18-06-2018 και ώρα 10:00 πραγματοποιήθηκε η μηνιαία Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Μητροπόλεως μας με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίο, Καθηγούμενο της Ι.Μ Εσφιγμένου Αγίου Όρους, με θέμα:

<<  ΙΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΩΣΥΝΗ >>.

Στην ομιλία του είπε:

Είναι μεγάλη ευλογία για τον ιερέα να βρεθεί κοντά σε έναν άνθρωπο αρετής, τον πνευματικό πατέρα και καθοδηγητή του, ο οποίος με αγάπη θα τον διδάσκει εμπράκτως με την ίδια του τη ζωή το πώς πρέπει να ζει ο ιερέας, το πώς πρέπει να κινείται σε όλες τις φάσεις της ιερατικής του διακονίας. Βιώνει πραγματικά, τότε μόνο, το μεγαλείο της Ιερωσύνης, νιώθοντας την αναξιότητά του αλλά και το μέγεθος της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο.

Με ποιόν τρόπο μπορεί ο ιερέας καθ΄όλη  την ιερατική του πορεία, να αντισταθεί ώστε να μην ΄΄ πέσει΄΄ στον πειρασμό της εξοικείωσης και να σταθεί στο ύψος του;

Στον πνευματικό αγώνα υπάρχει και η πτώση, υπάρχει όμως και η αντίσταση και η ανάσταση από την πτώση. Η προσπάθεια είναι συνεχής γιατί και τα βέλη του εχθρού είναι συνεχή. Συνεπώς ο ιερέας θα πρέπει να έχει μέσα στον λογισμό και την σκέψη του διαρκώς την ενθύμηση της δωρεάς του Θεού.

 

Και κατέληξε:

Η Εκκλησία είναι ο χώρος ο πνευματικός ο οποίος καλείται ο ιερέας να διακονήσει θυσιαστικά τον άνθρωπο, να του παρέχει λύσεις στα αδιέξοδα, δείχνοντάς του την αλήθεια, γεμίζοντάς τον με φώς και καλώντας τον να σηκώσει τον σταυρό του, αυτόν τον σταυρό τον οποίο πρώτος σήκωσε στους ώμους Του ο Χριστός.

Ο Τίμιος Σταυρός είναι ο ασφαλής δρόμος. Είναι ο δρόμος που πρώτος τον διάβηκε ο Χριστός. Είναι ο δρόμος της θυσιαστικής αγάπης που εκούσια ακολουθεί ο ιερέας έχοντας αυτή την αγάπη μέσα του, ως παρακαταθήκη, η οποία στηρίζει τον ίδιο και ταυτόχρονα ο ίδιος στηρίζει τον πιστό λαό του Θεού, οδηγώντας με ασφάλεια στην Ανάσταση.

 

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον ομιλητή για την εξαιρετική παρουσίαση του θέματος.

 

Comments are closed.