Γ’  ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Με κατάνυξη τελέσθηκε το εσπέρας της Β’ Κυριακής των Νηστειών ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Πρέβεζας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Αχίλλιος Τσούτσουρας, Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, ανέπτυξε ομιλία με θέμα:

                 «Πώς θα αναστήσουμε τον πόθο της ψυχής μας;».

Ο π. Αχίλλιος στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος για τα ανώτερα. Είναι πλασμένος για τα αιώνια. Άρα έχει μέσα του τον Θεό αφού είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Του. Συνεπώς υπάρχει μέσα του ο Θείος πόθος.

Αναφερόμενος στα όπλα που ενισχύουν τον αγώνα αυτό σημείωσε την αξία της εγκράτειας και της νηστείας ικανές να νικήσουν τους πειρασμούς, την προσευχή, την επικοινωνία δηλαδή με τον Θεό, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως μιλώ στον Θεό σημαίνει αγαπώ τον Θεό και εμπιστεύομαι τον Θεό. Τέλος αναφορά έκανε στην μελέτη του λόγου του Θεού και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτός που μιλά στον Θεό δεν θέλει μόνο να μιλάει αλλά και να ακούσει τον Θεό. Και τότε καταφεύγει στον λόγο Του.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο για την κανονική άδεια και ευλογία που χορήγησε στον π. Αχίλλιο και τον ίδιο για την ομιλία του, ευχόμενος προς όλους καλό υπόλοιπο της Αγίας Τεσσαρακοστής.

Comments are closed.