ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ & ΠΡΕΒΕΖΗΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Την Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 7.00 μ.μ. στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Λούρο Πρεβέζης τελέσθηκε Εορταστικός πανηγυρικός Εσπερινός. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μιλώντας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου που όπως χαρακτηριστικά είπε ‘’είναι η μητέρα όλων μας’’. Εν συνεχεία ανέλυσε τα λόγια του Ευαγγελίου

«᾿Ιδού ἡ δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά τό ρῆμά σου…….οὐκ ἀδυνατήσει παρὰ τῷ Θεῷ πᾶν ῥῆμα»  (Λκ. 1, 28-38)

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ταπεινότητά της και στην απόλυτη υπακοή της στις εντολές του Θεού, χαρακτηριστικά γνωρίσματα τα οποία την κατέστησαν ως το πρόσωπο Εκείνης που αξιώθηκε να γίνει Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η οποία ονομάστηκε από τους πατέρες της Εκκλησίας μας η νέα Εύα. Τόνισε πως η πρώτη Εύα, μας απομάκρυνε από τον Θεό ενώ η νέα Εύα η Παναγία μας οδήγησε και πάλι στον Θεό.

«Την εικόνα της Παναγίας την προσκυνούμε τιμητικώς, την ασπαζόμαστε, αλλά και μπορούμε να την γνωρίσουμε πολύ περισσότερο. Να κάνουμε μια πραγματική  σχέση μαζί της δίνοντας σε αυτήν τον αμαρτωλό μας κόσμο και Εκείνη να μας χαρίσει την βασιλεία των ουρανών. Να μας χαρίσει τις αμέτρητες πρεσβείες της.

Πού μπορούμε να βρούμε την Παναγία; Μπορούμε να την βρούμε στην Εκκλησία που είναι το σώμα του Χριστού. Στα μυστήρια της Εκκλησίας μας και κυρίως στο μυστήριο της μετάνοιας που καθαρίζει τον άνθρωπο από κάθε ρύπο και κυρίως να γίνουμε σύναιμοι Χριστού κοινωνώντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας».   

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Ευαγγελισμού με την συμμετοχή των επισήμων και των πιστών.

Comments are closed.