Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη πάντων των εν τη καθ’ ημάς Ιερά Μητροπόλει διαλαμψάντων Αγίων στην πόλη της Πρέβεζας. Την παραμονή 6 Νοεμβρίου 2021 τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό  Αγίου Χαραλάμπους, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου με την συμμετοχή ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως και πολλών πιστών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Ευθύμιος Σιντόρης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε : «Μας θυμίζει η Αγία μας Εκκλησία και η τοπική μας Εκκλησία, με την φάλαγγα των πανευφήμων Αγίων της, ότι το θέλημα του Θεού είναι ἃγιοι γίνεσθε, ὅτι ἐγὼ ἅγιός εἰμί».

Σε άλλο σημείο τόνισε: « Γιορτάζοντας σήμερα και τιμώντας την μνήμη τους, ας προσπαθήσουμε να εντρυφήσουμε στην ζωή τους, βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο εκείνοι έζησαν και τον δρόμο που ακολούθησαν, ας συνειδητοποιήσουμε ότι όσα μας λέει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο δεν είναι απραγματοποίητα. Εκείνοι τα έζησαν. Και τα έζησαν σε εποχές αντίχριστες, ειδωλολατρείας διωγμών και διαφθοράς».

      Την κυριώνυμο ημέρα εψάλη ο Όρθρος και εν συνεχεία τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο λαμβάνοντας αφορμή από το Ευαγγέλιο της Κυριακής και την πίστη  αιμορροούσας παραλληλίζοντας την με την πίστη των Αγίων που η τοπική μας Εκκλησία τιμά. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η πίστη στον Θεό δεν είναι μια έννοια αφηρημένη, δεν είναι πίστη σε κάποια αόριστη δύναμη. Είναι η πίστη ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ είναι ο σαρκωθείς Υιός και Λόγος Θεού. Αυτή η πίστη προϋποθέτει για να υπάρχει, ταπείνωση, εμπιστοσύνη. Οι Άγιοι που η τοπική μας Εκκλησία τιμά πίστεψαν και εμπιστεύθηκαν και παρέδωσαν ολόκληρη την ζωή τους και τον εαυτό τους στον Ιησού Χριστό».

Σε άλλο σημείο αναφερόμενος στους πιστούς τόνισε: «Η λατρεία της Εκκλησίας μας προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Να αποκτήσουμε ζωντανή και αληθινή πίστη. Αυτή την πίστη που διέθεταν η αιμορροούσα και οι Άγιοι που σήμερα τιμούμε. Άγιοι δεν είναι μόνο τα πρόσωπα εκείνα που έχουν αρετές αλλά εκείνοι που φρόντισαν η ζωή τους να έχει ουσιαστική και πραγματική σχέση με τον Θεό».

   Τέλος τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους πολιτικοί φορείς, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και λοιποί φορείς

Οι ιερές ακολουθίες τελέσθηκαν με την τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων κατά του Covid-19.

Comments are closed.