ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ ΤΩΝ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Την Δευτέρα 22 Μαρτίου και ώρα 19.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πρεβέζης, πραγματοποιήθηκε επετειακή χορωδιακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως στα πλαίσια των εορτασμών των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Στην Εκδήλωση η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό της ιστορικής αυτής επετείου, ο χορός Ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Chorus Nicopolitanus απέδωσε ύμνους της μεγάλης Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ εισαγωγή στην εκδήλωση και ανάλυση επί των ύμνων έκανε ο Πανοσ. Αρχιμ. Σίμων Δημογέροντας πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως

            Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος  αναφερόμενος στην σημασία της Εορτής του Ευαγγελισμού για την ανθρωπότητα και την δυνατότητα αναδημιουργίας και σωτηρίας του ανθρώπου συνδέοντας την θρησκευτική εορτή  με την Επανάσταση του 1821, η οποία σήμανε μια νέα περίοδο για τον Ελληνισμό.

Σε άλλο σημείο αναφερόμενος στην συνεισφορά των Νεομαρτύρων τόνισε: ’’Θα ήταν μεγάλη παράλειψη και ασέβεια στα πρόσωπα των ηρώων και πρωταγωνιστών της Επαναστάσεως η μη αναφορά στη μεγάλη συνεισφορά των Νεομαρτύρων, που κατέχουν μια ξεχωριστή θέση μέσα στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. Είναι αυτοί που με την θυσία τους έγιναν η δύναμη ανάσχεσης στη λαίλαπα του εξισλαμισμού και της αβάσταχτης σκλαβιάς. Είναι αυτοί που στάθηκαν φωτεινά παραδείγματα θάρρους και αυτοθυσίας για τους ραγιάδες και πρότυπο ώστε να μην γίνονται εξωμότες. Είναι αυτοί που προέβαλαν τη συνεπέστερη για την ορθόδοξη πίστη και αποτελεσματικότερη αντίσταση στον κατακτητή θυσιάζοντας όχι άλλους αλλά τον ίδιο τους τον εαυτό. Και η Μητρόπολή μας εγκαυχάται και καμαρώνει για τον δικό της πολύτιμο θησαυρό, το νεομάρτυρα Χρήστο, το ναυτόπουλο που μαρτύρησε για τον Χριστό καείς ζωντανός στη νήσο της Κω το 1668’’

Τέλος ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τόσο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο όσο και την Ιερά Σύνοδο για την ένταξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό της ιστορικής αυτής επετείου. Επιπλέον ευχαρίστησε θερμά και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, η οποία έγινε χωρίς την παρουσία κοινού και μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσω του ιστοτόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος www. Ekklisia1821.gr και του επίσημου καναλιού της χορωδίας Chorus Nicopolitanus στο youtube.

            Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία των συμμετεχόντων και την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού.

Comments are closed.