Ημερίδα Ιερέων Νεότητας και Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης

Όπως είναι γνωστό τον παρελθόντα Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα Ιερέων Νεότητας και Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Η διοργάνωση της Ημερίδας είχε σαν αρχικό στόχο να αποτελέσει μια από κοινού προσπάθεια όλων των ενοριών της Μητρόπολης. Η Ημερίδα δεν στοχεύει να υποκαταστήσει τις ενοριακές δραστηριότητες για την Νεότητα, αλλά να σταθεί σαν θεσμός επιμόρφωσης και επικοινωνίας με τους Ιερείς Νεότητας και τους Κατηχητές. 

Μια ετήσια συνάντηση σε επίπεδο Μητροπόλεως κρίνεται απαραίτητη. Και τούτο διότι οι προκλήσεις και οι προσκλήσεις των νέων κοινωνικών δεδομένων απαιτούν ανασύνταξη των δυνάμεων και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων κάθε μέλους που απαρτίζει το Σώμα της μητέρας Εκκλησίας σε μία συλλογική κινητοποιήση, με κοινούς στόχους. 

Το πρώτο βήμα για αυτή την από κοινού προσπάθεια θεωρούμε πως έγινε με επιτυχή υλοποίηση της 1ης Ημερίδας με γενικό θέμα: « Κατηχητικό: κάτι περισσότερο από μάθημα», στο Πνευματικό Κέντρο Φιλιππιάδας (Οκτώβριος 2015). Έχοντας σαν βάση την παρότρυνση κληρικών και κατηχητών αλλά και την απήχηση που είχαν οι εργασίες της Ημερίδας προετοιμάζουμε την 2η Ημερίδα Ιερέων Νεότητας και Κατηχητών. 

Ως ιδανικός χρόνος διεξαγωγής της Ημερίδας κρίνεται οι αρχές Οκτωβρίου, χρονική περίοδο η οποία είναι καθοριστική για την προετοιμασία της νέας κατηχητικής χρονιά και συγκεκριμένα το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης στην Πρέβεζα. 

Στην συνάντηση συμμετέχουν όλοι οι Ιερείς  της Μητροπόλεως και όλα τα λαϊκά στελέχη των ενοριών που ασχολούνται με την νεότητα της ενορίας.

 

Στόχοι: 

1.      Η συνάντηση, η γνωριμία, η ανταλλαγή απόψεων και η συνεργασία κληρικών και κατηχητών που προέρχονται απο διαφορετικά ενοριακά περιβάλλοντα. Η συνεργασία αυτή αποτελεί προοπτική για την ανανέωση της μεθοδολογίας της κατηχητικής διδασκαλίας.

2.      Η επιμόρφωση των συμμετεχόντων( εφόσον θα δοθεί η δυνατότητα στους κατηχητές να καταθέσουν την προσωπική τους εμπειρία από την πορεία του κατηχητικού τους έργου, να αποκομίσουν νέες ή και να προβάλουν τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητες και ικανότητές τους). 

Η θεματολογία της Ημερίδας θα είναι: « Τα πνευματικά εφόδια και κριτήρια του Ιερέα Νεότητος και του Κατηχητού», θα αναδυθούν επιμέρους ζητήματα τα οποία θα τεθούν υπό εξέταση μέσα από  την συζήτηση. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πανοσιολ.Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος.

Comments are closed.