Κυριακή Μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή, ο Ευαγγελιστής Μάρκος αναφέρει τα εξής: «Ο Ιησούς κάλεσε τότε τον κόσμο μαζί με τους μαθητές και τους είπε: Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, ας σηκώσει το σταυρό του κι ας με ακολουθεί. Γιατί όποιος θέλει να σώσει την ψυχή του θα τη χάσει όποιος όμως χάσει την ψυχή του εξαιτίας μου και εξαιτίας του ευαγγελίου, αυτός θα τη σώσει. Γιατί τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος, αν κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο αλλά χάσει την ψυχή του; Τι μπορεί να δώσει ο άνθρωπος σαν αντάλλαγμα για την ψυχή του; Όποιος ζώντας μέσα σ’ αυτή τη γενιά την άπιστη κι αμαρτωλή, ντραπεί για μένα και για τη διδασκαλία μου, θα ντραπεί γι’ αυτόν κι ο Υιός του Ανθρώπου, όταν έρθει με όλη τη λαμπρότητα του Πατέρα Tου, μαζί με τους αγίους αγγέλους. Και τους έλεγε ακόμη ο Ιησούς: Σας βεβαιώνω πως υπάρχουν μερικοί ανάμεσα σ’ αυτούς που βρίσκονται εδώ, οι οποίοι δε θα γευτούν το θάνατο, πριν δουν να έρχεται δυναμικά η βασιλεία του Θεού».

ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι. Εκείνος που θέλει να με ακολουθεί ας διακόψει κάθε σχέση με τον διεφθαρμένο από την αμαρτία εαυτό του και ας πάρει τη σταθερή απόφαση να σηκώνει καθημερινά τον σταυρό του, τηρώντας το θέλημα μου δεχόμενος με υπομονή και καρτερικότητα ό, τι και αν συμβαίνει στην ζωή του, και τότε ας με ακολουθεί. Ο Χριστός λέει ότι όταν άνθρωπος θέλει να ακολουθήσει το δρόμο Του δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο δρόμος αυτός είναι πορεία σταυρική. Γι’ αυτό και ο Χριστός μας καλεί πρώτα να απαρνηθούμε τον εαυτό μας. Πως αρνούμαστε τον εαυτό μας;

Ο σημερινός άνθρωπος έχει παγιδευτεί στα θέλω του και στα δικαιώματα του. Έχει δυστυχώς διαστρεβλώσει τα λόγια του Χριστού και θεωρεί ότι χάνει την ψυχή του, την ζωή του, όταν πρέπει να τηρεί το θέλημα του Θεού. Ο σημερινός άνθρωπος χάνει την ψυχή του, όχι μόνο για να κερδίσει τον κόσμο όλο, αλλά για να αποκτήσει την χαμένη ελευθερία του. Μη τηρώντας το θέλημα και τις εντολές του Θεού, νομίζει ότι ελευθερώνεται, ότι σπάει τα δεσμά, ότι κερδίζει την ζωή του, όμως στην πραγματικότητα χάνει την ζωή και την ψυχή του. Με τις επιλογές του ο σημερινός άνθρωπος οδηγείται στην αιώνια απώλεια, μέσα από ένα δρόμο υποτιθέμενης ελευθερίας.

Αδελφοί μου, τα λόγια του Χριστού, είναι οδοδείκτες προς την αιώνια ζωή. Εάν τα εφαρμόζουμε δεν κινδυνεύουμε ποτέ να χάσουμε την ψυχή μας. Ο Χριστός με την Σταυρική Του Θυσία, και με την ένδοξη Ανάσταση Του, μας προσφέρει τον Κόσμο Όλο καθιστώντας μας συγκληρονόμους της Βασιλείας Του, δίνοντας ο Ίδιος ως αντάλλαγμα για τις αμαρτίες μας, το Πανάχραντο Σώμα Του και το Πανάγιο Αίμα Του.

Με πατρικές ευχές

Ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος

Comments are closed.