ΜΕΓΑΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΛΙΘΑΡΙΟΥ

Την Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου Πρεβέζης επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα, ως τελευταίο σταθμό της επισκέψεώς του στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος συνοδευόμενος πάντοτε από τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομo, καθώς και την τιμία συνοδεία του.

Ο Παναγιώτατος αφιχθείς στην Ιερά Μονή του Λιθαρίου ετέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων του προσφάτως διαμορφωθέντος αυλείου χώρου και κατασκευασθέντος Ιερού Προσκυνηταρίου του Αποστόλου Παύλου στον τόπο που κήρυξε το Ευαγγέλιο στην αρχαία Νικόπολη, όπου όπως γράφει ο ίδιος στην προς Τίτο επιστολή του αποφάσισε να παραμείνει και να περάσει το χειμώνα.

Ακολούθως, τελέσθηκε Μέγας Πατριαρχικός Εσπερινός επί τη μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Άρτης κ. Καλλινίκου, Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίωνος και του Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.

Προ του πέρατος του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος προσφώνησε τον Παναγιώτατο, αναφερόμενος στην ιστορία της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιεράς Μονής των Αγίων Αποστόλων Λιθαρίου, όπου σύμφωνα με την παράδοση κήρυξε ο Απόστολος Παύλος και η οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια να ανακαινισθεί και να αναδειχθεί. (διαβάστε ολόκληρη την ομιλία)

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αντιφώνησε καταλλήλως, κάνοντας αναφορά στους τοπικούς Αγίους της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης και βεβαίως στον ιδρυτή της Απόστολο των εθνών Παύλο.

Σε ανάμνηση της επισκέψεώς του προσέφερε ως δώρο ένα ασημένιο θυμιατό, το οποίο παρέλαβε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως π. Σίμων Δημογέροντας.

Πριν την αποχώρησή του από την Ιερά Μονή επισκέφθηκε τόσο τον παλαιό Ιερό Ναό των Αγίων 12 Αποστόλων, κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο, όσο και τον νεώτερο Ναό που τιμάται επ’ ονόματι του Αποστόλου Παύλου.

Με τη λατρευτική αυτή πράξη του Εσπερινού ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου στην Αποστολική Ιερά μας Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Ο Παναγιώτατος αναχώρησε αργά το βράδυ για την Ιερά Μητρόπολη Άρτης, αφήνοντάς μας όμως ως πολύτιμη παρακαταθήκη την ευλογία του και τη διαβεβαίωσή του ότι μεριμνά για όλους μας προσευχητικά από το μαρτυρικό Φανάρι, την ιστορική έδρα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στην πολύκλαυστη και αλησμόνητη Κωνσταντινούπολη, την Βασιλεύουσα Πόλη των ονείρων μας και του πόθου ολόκληρης της Ρωμιοσύνης πως «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικιά μας θα ’ναι».

DCIM100MEDIADJI_0090.JPG

Comments are closed.