ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ & ΠΡΕΒΕΖΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

Το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Νοεμβρίου 2019 στις 7 το απόγευμα, στα Πνευματικά Κέντρα της Ιεράς Μητροπόλεως στην Φιλιππιάδα και στην Πρέβεζα αντίστοιχα, έγινε η έναρξη των συναντήσεων και ομιλιών της Σχολής Γονέων της Μητροπόλεώς μας. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομιλία από την κ. Κική Τζωρτζακάκη, Παιδαγωγό-Συγγραφέα και Σύμβουλο Γάμου και Oικογενείας με θέμα: «Μή φοβᾶσαι τούς καυγάδες, νά φοβᾶσαι τίς σιωπές» .

Η ομιλήτρια μεταξύ άλλων ανέφερε: ’Σημαντικό στοιχείο της σχέσης ανάμεσα στο ζευγάρι είναι η εμπιστοσύνη. Δεν μπορούμε να επενδύσουμε στην οικογένεια μέσα από συναισθηματικούς εκβιασμούς. Έτσι δημιουργούνται οι παγωμένες σιωπές. Είναι αλήθεια πως η συγκατοίκηση φέρνει μια συνήθεια, μια πλήξη και μια μονοτονία. Οι σχέσεις παγώνουν. Το κλειδί και σε αυτή την περίπτωση είναι το ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπό μας αλλά και η ικανότητα αυτοκριτικής’’.

Αναφερόμενη στις σχέσεις των γονέων και των παιδιών τόνισε ιδιαίτερα πως πρέπει να υπάρχει συμβιβαστική διάθεση.  ’Οι γονείς πρέπει να προσπαθούν να συμβιβάζουν τις καταστάσεις, να υπάρχει η αμοιβαία υποχώρηση ώστε να βρίσκουν κοινές λύσεις. Πρέπει να υπάρχει κατανόηση ώστε να μην χάσουν οι γονείς ψυχικά το παιδί’’ τόνισε μεταξύ άλλων.

 Κλείνοντας την ομιλία της υπενθύμισε τους απαγορευτικούς κανόνες που ισχύουν  προκειμένου τα ζευγάρια να αποφεύγουν τους καυγάδες. Είπε: ‘’Όχι αναφορές σε άσχημες στιγμές του παρελθόντος. Το ζευγάρι να δίνει προτεραιότητα στη δική του οικογένεια και όχι στο πατρικό σόι. Όχι στα ‘’έτσι θέλω’’. Απαγορεύονται οι ύβρεις, οι χαρακτηρισμοί και τα κοσμητικά επίθετα του ενός πρός τον άλλον. Όχι στους συναισθηματικούς εκβιασμούς. Όχι στα ‘’μούτρα’’ και τις ‘’παγωμένες σιωπές’’. Ο θυμός δεν πρέπει να αποθηκεύεται. Ο θυμός πρέπει να εκτονώνεται δημιουργικά και να μην τον καταπίνουμε. Όχι καυγάδες μπροστά στο παιδί, μόνο διαφωνίες. Με εριστικούς συγγενείς μόνο τυπικές σχέσεις’’.  

Εν συνεχεία υπεβλήθησαν ερωτήσεις στις οποίες  και απάντησε εμπεριστατωμένα η ομιλήτρια.

Στο τέλος της ομιλίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ευχαρίστησε την κ. Τζωρζακάκη και επεσήμανε ότι για να βελτιωθούν οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια χρειάζεται προσωπική πνευματική καλλιέργεια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

ΒΙΝΤΕΟ:

Comments are closed.