Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

Το απόγευμα της Πέμπτης 27-6-2024 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο και την σεπτή συνοδεία του παρευρέθηκαν στην ονοματοδοσία της πλατείας έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Πρεβέζης, η οποία πλέον θα φέρει τον τίτλο «ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Α΄» προς τιμήν του και σε αγαθή ανάμνηση της επισήμου ελεύσεώς του στην Πρέβεζα. Συνάμα ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος φύτεψε ένα δενδρύλλιο ελαίας στην υπό κατασκευή πλατεία ως σύμβολο της ειρήνης και της ευημερίας.
Κατά την λιτή τελετή ο Δήμαρχος Πρέβεζας προσφώνησε και ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Παναγιώτατο για την επίσκεψή του και η κ. Δήμητρα Αηδώνη, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέγνωσε τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ονοματοδοσία της πλατείας.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμητική γι’ αυτόν, αλλά κυρίως για τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον οποίο εκπροσωπεί, ενέργεια τους.

Εν συνεχείᾳ ο Παναγιώτατος με όλη τη συνοδεία των επισήμων μετέβησαν στο Αρχαίο Θέατρο της Νικόπολης, όπου πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση από χορωδίες της Πρέβεζας υπό την αιγίδα του Δήμου. Κατ’ αυτήν την πρώτη επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μετά από πολλούς αιώνες στο χώρο αυτό του Θεάτρου, το οποίο πρόσφατα αποκαταστάθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και έγινε επισκέψιμο στο κοινό παρέστησαν Αρχιερείς, Ιερείς, πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες του τόπου και πλήθος κόσμου και επισήμων προσκεκλημένων.

Έλαβαν μέρος ο Χορός Ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως «Chorus Nicopolitanus», η παιδική χορωδία «ΑΡΜΟΝΙΑ», η χορωδία «ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ» και η παραδοσιακή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου «ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νικόλαος Γεωργάκος προσφώνησε κατάλληλα τον Παναγιώτατο και του προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο αντίγραφο ψηφιδωτής εικόνας του Αγίου Νικολάου που φυλάσσεται στο Μουσείου Μπενάκη. Αναμνηστικό εγκόλπιο προσέφερε επίσης ο κ. Δημήτριος Σουμαλεύρης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας.

Με την σειρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης χωρίς να κρύψει την συγκίνησή του, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πρέβεζας για την εξαίρετη και γεμάτη νόημα μουσική εκδήλωση που οργάνωσαν, αλλά και τις χορωδίες για την ωραία παρουσία τους.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον πολυχρονισμό του Παναγιωτάτου που έψαλε ο Χορός Ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Comments are closed.