ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ & ΠΡΕΒΕΖΗΣ  

ΣΤ΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Το εσπέρας της Ε’ Κυριακής των Νηστειών 14 Απριλίου, τελέσθηκε ο ΣΤ’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας. Ο π. Επιφάνιος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο για την ευγενή πρόσκληση να παραστεί και να ομιλήσει στον Κατανυκτικό Εσπερινό. Στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα:   

«Ἐκκλησιαστική ζωή…ζωή ἀσκήσεως!»

Στην ομιλία του ανέφερε: ‘’Όταν μιλάμε για άσκηση αμέσως ο λογισμός και η σκέψη μας οδηγούνται στους ασκητές της ερήμου. Ωστόσο υπάρχουν και μέσα στην κοινωνία μας άνθρωποι που και αυτοί προσπαθούν παλεύοντας να δαμάσουν τα θηρία των αμαρτιών και των παθών που κατοικούν μέσα στον εγωιστή εαυτό τους’’.

Και κατέληξε: ‘’Κανείς δεν μας αναγκάζει να ζούμε την ζωή της Εκκλησίας. Η δική μας επιθυμία και αγάπη οδηγεί τα βήματά μας στον δρόμο του διδασκάλου μας Χριστού. Η ασκητική προσέγγιση της ζωής από τον άνθρωπο δίνει διαρκώς πνοή στη ζωή μας. Την πνοή που μας δίνει το μέτρο και την ισορροπία’’.

 Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή για τον μεστό και ζωντανό λόγο του και ευχήθηκε με υγεία να διέλθουμε το υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Comments are closed.