ΕΟΡΤΕΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Την Τετάρτη  28 Ιουνίου 2023 και ώρα 7:30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή Λιθάρι της Νέας Σαμψούντας, τελέσθηκε ο καθιερωμένος Αρχιερατικός Εσπερινός πρός τιμήν του Αποστόλου Παύλου, χάρη στον οποίο η πατρίδα μας δέχθηκε τον σπόρο του Ευαγγελίου του Χριστού. Παλαιά παράδοση, ζωντανή στην περιοχή μας, αναφέρει ότι ο Απόστολος Παύλος  κατευθυνόμενος πρός την Νικόπολη στάθηκε περίπου 15 χλμ. έξω από την περίφημη εκείνη μεγαλόπολη και καθισμένος επάνω σε ένα λιθάρι, μίλησε στους παρατυχόντες για τον Χριστό. Από τότε, το σημείο εκείνο έμεινε στην συνείδηση του λαού της περιοχής ιερό και άγιο και αργότερα εκεί κτίστηκε Μονή ονομασθείσα «Μονή Λιθαρίου». Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος με την συμμετοχή κληρικών και μεγάλο αριθμό πιστών. Στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων ανέφερε οτι δεν υπάρχουν λόγοι εγκωμιαστικοί αντάξιοι στα πρόσωπα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κοινό χαρακτηριστικό τους ἡ πίστη τους, ο εγκάρδιος έρωτάς τους για τον ενανθρωπήσαντα Υιό και Λόγο του Θεου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απάντηση του Θεού στο τριπλό αίτημα του Παύλου
για θεραπεία του από την ασθένεια, ότι δηλαδή ἡ δύναμη του Θεού φανερώνεται στην ανθρώπινη αδυναμία και τόνισε πόσο ευεργετική είναι ἡ χάρη αυτή στη ζωή μας όταν δοκιμαζόμαστε από τούς πειρασμούς.

 

DCIM\100MEDIA\DJI_0027.JPG

Την επόμενη μέρα Πέμπτη 29 Ιουνίου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής λειτούργησε στο πανηγυρίζοντα  Ιερό Ναό Αγίου Αποστόλου Παύλου Κερασώνος Φιλιππιάδος. Το κήρυγμά του επικεντρώθηκε στη ρήση τοῦ Παύλου από την προς Γαλάτας επιστολή «Ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγὼ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός»  τονίζοντας την σημασία της αυτοπαραδόσεώς μας στην πρόνοια του Θεού.

DCIM\100MEDIA\DJI_0040.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0050.JPG

Τό απόγευμα της ίδιας μέρας χοροστάτησε στον εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Τύριας Πρεβέζης και

DCIM\100MEDIA\DJI_0072.JPG

τήν Παρασκευή το πρωί εορτή τῆς Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων λειτούργησε στο ομώνυμο παρεκκλήσι τῆς πόλεως, όπου και ομίλησε περί των δώδεκα Αποστόλων και του έργου που ανέλαβαν με κλήση από τον ίδιο τον Κύριό μας, τη δράση τους και το τέλος τους πού ως επί το πλείστον ήταν μαρτυρικό και επώδυνο.

               

Comments are closed.