Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Με τις πρέπουσες τιμές και κάθε επισημότητα η τοπική Εκκλησία της Πρέβεζας υποδέχθηκε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, την Α.Θ.Π. τον  Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.

Ο Παναγιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Νικόλαο Γεωργάκο, τον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως και τον ευσεβή Λαό της Πρέβεζας.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. κ. Βοσπόριος, ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, οι Ιερολογ. Πατριαρχικοί Διάκονοι κ. Καλλίνικος και κ. Ευλόγιος, ο  Ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου, ο Εντιμ. κ. Νικόλαος – Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο Εντιμ. κ. Θεμιστοκλής Καρανικόλας, Πατριαρχικός υπάλληλος.

Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πρέβεζας, όπου ο Δήμαρχος Πρέβεζας προσφώνησε και καλωσόρισε τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην όμορφη και γραφική πόλη.

Ο κ. Βαρθολομαίος αντιφωνώντας με την σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για την θερμότατη υποδοχή που του επεφύλαξε, ευχαριστώντας όλους για την αγάπη τους.

Εν συνεχεία τελέσθηκε Δοξολογία επί τη υποδοχή του Παναγιωτάτου στον ως άνω Ιερό Ναό, παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστικών, εκπαιδευτικών και λοιπών αρχών του τόπου και πλήθους προσκεκλημένων. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ν.Δ. του Ν. Πρέβεζας κ. Σπύρος Κυριάκης. Παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας κ. Κων/νος Μπάρκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, οφικκιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. α. και πλήθος πιστών.

Την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσωπεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ενώ παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, και
Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίων.

Με το πέρας της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος προσφώνησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη καλωσορίζοντας και ευχαριστώντάς τον, λέγοντας ότι έρχεσθε Παναγιώτατε, σε μία Μητρόπολη, της οποίας τον Θρόνο εκλέϊσαν μεγάλες μορφές, όπως οι Επίσκοποι Νικοπόλεως Ηλιόδωρος, Αττικός και Δονάτος κατά
τους πρώτους αιώνες, αλλά και ο Άγιος ιερομάρτυς Αλκίσων. Εν συνεχείᾳ του επέδωσε την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, το «Παράσημο-Σταυρό του Αποστόλου Παύλου» και του προσέφερε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του λαού της Ιεράς Μητροπόλεως ως αναμνηστικό δώρο της επισκέψεώς του και ενθύμιο της αγάπης όλων μία αρχιερατική μίτρα.
(διαβάστε ολόκληρη την ομιλία)

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και την αγάπη του Δημάρχου, των τοπικών αρχών και του λαού της Πρέβεζας και αντιπρόσφερε στον Ποιμενάρχη κ. Χρυσόστομο ως αναμνηστικά δώρα και ευλογία της επισκέψεώς του ένα ασημένιο χερνιβόξεστο, ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, ένα ασημένιο θυμιατό και βιβλία. (διαβάστε ολόκληρη την ομιλία)

Εν συνεχείᾳ ο Παναγιώτατος με την σεπτή συνοδεία του και τους παρισταμένους Αρχιερείς υπέγραψαν στο εσώφυλλο του Ιερού Ευαγγελίου του Ναού σε ανάμνηση της ευλογητής επισκέψεώς τους, ενώ ο Παναγιώτατος προσκύνησε το επί της Αγίας Τραπέζης ευρισκόμενο εντός θήκης υποκάμισο του Αγίου Ιερομάρτυρος και Εθνομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού, που αποτελεί πολύτιμο κειμήλιο τόσο της Πρέβεζας όσο και ολόκληρης της Μητροπόλεως.

Λίγο πριν την αναχώρησή του από τον Ιερό Ναό τελέσθηκε Πατριαρχικό Τρισάγιο επί του τάφου
του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Μελετίου, στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Κατά την επίσημη υποδοχή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου απέδωσαν τιμές αρχηγού κράτους άγημα του στρατού ξηράς της 8ης Μεραρχίας με έδρα τα Ιωάννινα και στρατιωτική μπάντα, καθώς και εικοσαμελές άγημα σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού που εδρεύει στην Πρέβεζα. Επίσης κοπέλες των χορευτικών τμημάτων του Δήμου ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες έραιναν με ροδοπέταλα τον Οικουμενικό Πατριάρχη ενώ εκείνος το ανταπέδωσε ευγενικά και δέχθηκε ανθοδέσμη που προσέφερε ζεύγος παιδιών, δίδοντάς τους την Πατριαρχική ευλογία του.

Comments are closed.