ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Κατά την δεύτερη ημέρα της επισήμου επισκέψεώς του στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, επισκέφθηκε αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μνημεία της περιοχής, την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ηλιοβουνίων (Φλάμπουρα) και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης Πρέβεζας.

Πρώτος σταθμός των επισκέψεών του ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, όπου έγινε δεκτός από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κα Ανθή Αγγέλη και ξεναγήθηκε στους μουσειακούς χώρους και τα εκθέματα, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε με τη σειρά τις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές της αρχαίας Νικόπολης: Βασιλική Δ΄ ή Ασυρμάτου, όπου πραγματοποιούνται ανασκαφές από την Ἰμβρια στην καταγωγή Ἀρχαιολόγο κα Χαλκιά και ομάδα Ἀμερικανών Αρχαιολόγων, Βασιλική Α΄ Δομετίου και Βασιλική Β΄ του Αλκίσωνος.

Επόμενος σταθμός του Παναγιωτάτου η Ανδρώα Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ηλιοβουνίων στα Φλάμπουρα Πρέβεζας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο και την αδελφότητα της Μονής. Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Ηγούμενο για την υποδοχή και την ευκαιρία να επισκεφθεί μετά από 25 ολόκληρα χρόνια την Ιερά Μονή, ενώ ανεμνήσθη του κτίτορος αυτής μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρού Μελετίου με τον οποίο συνδεόταν με στενούς δεσμούς φιλίας και αγάπης.

Τελευταίος σταθμός των Πατριαρχικών επισκέψεων ήταν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης Πρέβεζας, όπου ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για το εθνικό πάρκο του Αμβρακικού κόλπου με την ορνιθοπανίδα και την ιχθυοπανίδα του. Το ενδιαφέρον του Παναγιωτάτου κατά τις ξεναγήσεις του παρέμεινε αμείωτο, ιδιαίτερα δε στην τελευταία, αφού όπως γνωρίζουμε το φυσικό περιβάλλον και η οικολογία είναι κύρια χαρακτηριστικά της πατριαρχείας του και το καθιστούν τον «πράσινο Πατριάρχη».

Comments are closed.